Piernik – puszysty i wilgotny

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub z czarnej porzeczki (około 300g)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

W sporym garnku ubiłam jajka z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawałam na przemian mąkę i mleko, następnie wlewałam stopniowo olej, wymieszałam z kakao, cynamonem, sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodałam dżem i zmiksowałam.

Przepis jest w sam raz na blaszkę 24x36cm.

Ciasto piekłam około 50 minut w 200 stopniach C (piekarnik gazowy).

Piernik smakuje nam wszystkim, mam nadzieję, że ktoś jeszcze go wypróbuje:).